HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Itt van az ősz, itt van újra...

2013.11.20. 16:04 Mazzag Timea

osz.png..s szép mint mindig.. legalábbis az első hetek idén igen kellemesen teltek. Most már alaposan lehűlt az idő, már igazi, hűvös ősz van.

Ha ősz, akkor itt az ideje a termések gyűjtésének – legalábbis a gyermekeink szerint. Ilyenkor imádnak az avarban gázolni, turkálni benne dió, mogyoró, gesztenye, makk után. Ha hazavittük, akkor sokféleképpen felhasználhatjuk az őszi séták gyűjtögetésének eredményeit. Lássunk néhány példát! :)

Lehet falevelekből és termésekből montázsokat készíteni már egészen kicsikkel is, a montázsokat pedig akár kiegészíthetik rajzzal is és közben beszélgethettek a színekről, formákról, állatokról, növényekről.

Ha lelamináljuk a lepréselt leveleket, akkor akár egyedi pohár- vagy tányéralátét is lehet belőlük.

A termésekből ragasztó, gémkapocs, csipesz, színes krepp és egyéb anyagok segítségével állatkákat, ékszereket készíthetünk.

A lepréselt színes leveleket szín szerint felragasztva (citromsárga, narancssárga, tűzpiros, bordó, zöld, barna…) egy fehér lapra (vagy lelaminálva) színes képeskönyvecskét készíthetünk és a színeket gyakorolhatjuk.

Ha kis tálkába rendezzük el a szép, színes leveleket és (a megtisztított) terméseket, majd néhány csepp illóolajat cseppentünk rájuk, akkor máris kész a dekoratív potpourri J

A megszáradt terméseket kis, nem átlátszó zacskóba, zsákba teszed. A gyermekednek bele kell nyúlni és megfogni egyet, majd anélkül, hogy megnézné, tapintás alapján meg kell mondani, hogy mi van a kezében.

Mivel az ősz a meleg nyárból a hideg télbe vezet át, amikor az élővilág felkészül a télre és az időjárás is változatos, ez jó alkalom arra, hogy a különböző időjárásokat is átismételjük: süt a nap, fúj a szél, esik az eső, hideg van, meleg van…

Ezen a honlapon illetve ezen a honlapon az ősszel kapcsolatos kifejezések képes gyűjteményét találhatjátok.  Átmásoltam az egyik oldalon található képeket wordbe, majd kicsit kiegészítettem (körte, szilva, köd stb..) és kétszer kinyomtattam, majd a fiam megmaradt átlátszó, öntapadós füzetborításra használt csomagolóanyagával „lelamináltam” és kivágtam: máris kész az őszi memóriajáték.

Ugyanezekből a képekből készíthetsz Bingo-játékot is: átmásolod a képeket wordbe, kisebbeknek elég 2x3 vagy 3x3-as tábla, a nagyobbaknak akár 5x5-ös is lehet (mindig min.4-5 képpel több legyen, mint amennyi elfér a táblán). Kinyomtatsz 8-10 táblaváltozatot. Utána a képeket egy másik lapon kinyomtatod 1-1 példányban és kivágod. Mindenki kap egy táblát és a képeket elkezditek kihúzni egymás után. Akinek van a tábláján egy adott kép, az tesz rá egy jelet vagy egy bábut vagy babszemet. Az nyer, akinek a tábláján először lesz minden oszlopban egy jel (avagy akinek először telik be a táblája – lehet variálni a szabályokat) és akkor be kell kiabálnia, hogy BINGO!

Az évszakok gyakorlására ovisoknak ezt ajánlom. Kinyomtatod, kivágod az alsó kis képeket és elhelyezitek őket a megfelelő évszakhoz. Kiváló beszélgetési lehetőség!

Van egy erdővel kapcsolatos játék, amelyet nagyon szeretnek a francia ovisok:

Promenons-nous dans les bois

Van egy farkas és a többiek egy kicsit távolabbról énekelnek a farkasnak. Miután a farkas válaszolgatott, elkezdi kergetni a többi gyereket, és akit elkapott, az lesz a következő farkas.

A következő éneket a Frère Jacques dallamára lehet elénekelni :

C’est l’automne, c’est l’automne
Les feuilles tombent, les feuilles tombent
Partout sur le sol, partout sur le sol,

C’est si beau, c’est si beau.

 
Ezt az éneket pedig a  Savez-vous planter des choux dallamára lehet elénekelni :

Une feuille dans le vent, vole, vole, vole, vole.
Une feuille dans le vent, vole, vole, vole en tournoyant.
Elle monte allègrement, vole, vole, vole, vole.
Elle monte allègrement et les autres en font autant.
Mais parfois le taquin vent vole, vole, vole, vole.
Mais parfois le taquin vent la pousse trop rudement.


Ez egy olyan mondóka ovisoknak, amelyet kézmozdulatokkal kísérhettek:

Comptine d’automne

Au printemps, petites feuilles    (az ujjainkkal mutatjuk, milyen kicsik a levelek a fákon)
En été, grandes feuilles            (a kezünkkel mutatjuk, milyen nagyok)
En automne, plein de feuilles    (a karjainkkal mutatjuk, milyen sok van)
En hiver, plus de feuilles           (ingatjuk a fejünket, hogy már nincs levél a fákon).


Végül két rövid vers ovisoknak:

Une feuille

Une feuille tourbillonne
Emportée par le vent
Elle me caresse le bout du nez
Et se pose sur mon pied.


L'automne

Il pleut des feuilles jaunes
Il pleut des feuilles rouges
L’été va s’endormir
Et l’automne va venir
sur la pointe de ses souliers gelés.

 

 ...és így tovább. A határt csak a képzeletünk szabja...

Jó szórakozást!

Címkék: játék francia ősz színek ötletek ének dalok mondóka barkácsolás bingó mondókák

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr85646137