HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Színek

2013.11.13. 22:00 Mazzag Timea

A gyerekek nagyon szeretik a színeket, a színes játékokat. A színek nevei az elsőként megtanult szavaik között vannak. A rajzoláson kívül a gyerekek többféle érzékszervét is aktivizálhatjuk, többféleképpen is felhasználhatjuk ezt a nyelvvel való foglalkozások alkalmával – ehhez javasolok ötleteket, kisebb és nagyobb gyerekeknek is.


A kicsik, 2-5 évesek szeretik az éneklős-mozgásos játékokat. A dalok ismételgetése biztonságot nyújt a gyerekeknek és mivel mozognak is közben, ezért egyszerre több érzékszervükkel is részt vesznek a játékban. A következő dalt biztosan ismered, legalább a dallamát:


Mondókázhatunk is a színekkel:

L'arc en ciel est en fête
Car il porte sur sa tête
Un nœud de tout' les couleurs
Comme celui de ma p'tit' sœur
Violet, indigo, bleu,blanc,
vert, jaune, orange, rouge, argent,

L'arc en ciel est en fête,
Les couleurs sont sur sa tête.


Ez a másik mondóka is a színekről szól:

Quand je mets mon chapeau gris,
C'est pour aller sous la pluie.
Quand je mets mon chapeau vert,
C'est que je suis en colère.
Quand je mets mon chapeau bleu,
C'est que ça va déjà mieux.
Quand je mets mon chapeau blanc,
C'est que je suis très content.


A nagyobbak, 5-6 évesek már szeretnek társasjátékozni. Nekünk itthon van olyan társasjátékunk, ahol váltakozó színű mezők során át lehet eljutni a célba úgy, hogy a játékosok felváltva dobnak egy színes dobókockával és arra a legközelebbi mezőre lépnek, amilyen színt dobtak. Útközben vannak mezők, ahonnan feljebb lehet jutni, és vannak olyanok is, ahonnan vissza lehet pottyanni. Ha nincs ilyen táblánk, könnyen rajzolhatunk is magunknak -vagy kinyomtathatod ezt, amit csináltam. Itt a dobókocka 6 színe helyett 9 színt használtam, hogy minél több szín nevét gyakorolhassuk.

A játék közben feltűnés nélkül és pillanatok alatt megtanulják a színeket a gyerekek, valamint a leggyakoribb kifejezéseket (C’est ton tour – te jössz!, Ah, non, je suis retombé!- Jaj, ne, visszapottyantam!, Dis donc, tu peux monter! No, nézd csak, feljebb mehetsz!, Où est mon pion? Hol a bábum? Passe-moi le dé, s'il te plait! Kérlek, add oda a dobókockát!..stb…).

A még nagyobbaknak a színes játéktáblához írhatunk kártyákat kérdésekkel, feladatokkal.

Az iskolások nagyon szeretik a színes pöttyös szőnyeget, amivel úgy játszanak, hogy a megadott testrészüket, a megadott színű mezőre kell tenniük, aki nem tudja rárakni kezét-lábát a megfelelő helyre, az kiesik. Ezt a játékot is könnyedén felhasználhatjuk a színek tanulásánál.


Az alábbi dalocska a színekről szól úgy, hogy minden szín említésekor csinálni kell valamit a gyerek(ek)nek. A szöveg első két sora nem véletlenül hasonlít a Sur le pont d’Avignon-ra, ennek a dalnak a dallamára kell énekelni. Azt javasolom, hogy először te tanuld meg a dalt és utána, amikor már a gyermekednek énekeled, a szövegnek megfelelően játszd is el, majd később, ha már megtanulta a gyermeked, akkor együtt játsszátok el az énekléskor:

Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.

Quand je dis rouge: personne ne bouge,
Quand je dis bleu: tu caches tes yeux.
Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.

Quand je dis marron: tu chatouilles ton menton,
Quand je dis rose: tu te reposes.
Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.

Quand je dis jaune: tout le monde marmonne,
Quand je dis orange: tu bouges tes hanches.
Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.

Quand je dis vert: tu touches par terre,
Quand je dis violet: tu passes le balai.
Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.

Quand je dis noir : il faut boire,
Quand je dis gris : la chanson est finie.
Au pays des couleurs, on y danse, on y danse,
Au pays des couleurs, on y danse tous ensemble.


Kellemes játékos-éneklős-mozgásos időtöltést kívánok: Timi

Szólj hozzá!

Címkék: játék francia színek ötletek dalok mondóka

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr265628357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása