HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Testrészek

2013.10.20. 20:37 Mazzag Timea

A gyerekek a világgal való ismerkedésükkor elsőnek a testrészeiket fedezik fel. A testük ’kéznél van’ és élvezettel ismerkednek vele kicsik és nagyobbacskák is, csak tudni kell kihasználni ezt a lehetőséget.
Szerencsére rengeteg elmutogatható, eljátszható dal és mondóka létezik franciául is a testről és a testrészekről. Az egyik legegyszerűbb, a legkisebbekkel is játszható és több nyelven is létezik a következő dalocska:

Tête, épaules, genoux et pieds.
Genoux et pieds.
Tête, épaules, genoux et pieds.
Genoux et pieds.

J'ai deux yeux, deux oreilles,
Une bouche et un nez.
Tête, épaules, genoux et pieds.


Miközben énekeled-mondod, először a fejedet fogod meg, majd a válladat, aztán a térdedet, lábfejedet és sorban a többi testrészedet.



A következő mondókánál egyre növeled a feszültséget, ahogy az ujjaiddal végig sétálsz a gyermeked testén, az említett testrészen és a végén, a feszültség feloldásaképpen, megpöckölöd vagy megnyomod az orra hegyét!

Je suis une petite araignée
J'ai bien envie de te piquer
Je monte sur ta jambe
Je vais jusqu'au genou
Je glisse sur ta cuisse
Tombe dans ton nombril

Remonte jusqu'au cou

Je vais jusqu'au menton
Et là, j'ai une bonne idée
Je sais où je vais te piquer
Ce sera sur le bout de ton nez !!!



A Savez-vous planter des choux? gyerekdal is nagyon jó a testrészek gyakorlására. Nagyokat lehet kacagni azon, amikor az orrunkkal, a könyökünkkel vagy a fülünkkel akarjuk elültetni a káposztát!

Savez-vous planter les choux
À la mode, à la mode
Savez-vous planter les choux
À la mode de chez nous.

On les plante avec les pieds
À la mode, à la mode
On les plante avec les pieds
À la mode de chez nous.



Az egyik legismertebb francia gyerekdallal szintén lehet gyakorolni az emberi és állati testrészeket.

Alouette, gentille alouette
Alouette, je te plumerai
Je te plumerai le bec
Je te plumerai le bec
Et le bec, et le bec
Alouette, alouette, ah ah ah ah !



Ennek a videónak a fülbemászó dallamával és mókás animációjával könnyedén elsajátíthatjátok a testrészeket kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt.



A következő honlapon sok-sok arcos színezőt találtok, mindegyikre be kell rajzolni a szemeket, orrot, szájat. Jó mulatság kisebbeknek, akik arcot még kevésbé tudnak rajzolni, de ha az arcforma adott, könnyen kiegészítik: http://www.coloriage-enfants.com/coloriage-visages.html . A rajzolás és színezés közben egyszerű kérdés-felelet játékot játszhattok: Où est sa bouche? son nez? De quelle couleur est sa main? Il/Elle a combien de dents?


Ezen a honlapon óvodások is szívesen kalandoznak, hogy ráklikkelve a testrészre, meghallgathassák franciául illetve feladatokban gyakorolják a testrészeket: http://lexiquefle.free.fr/vocab.swf


Jó szórakozást és sok kacagást kívánok!

komment

Címkék: ötletek dalok testrészek mondókák

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr625589852
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása