HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Közeledik Halloween...

2016.10.27. 18:57 Mazzag Timea

halloween.jpegÚjra közeledik Halloween! Nos, igen, ez egyáltalán nem francia eredetű ünnep, nem is magyar, de ez a gyerekeket egyáltalán nem érdekli! Tetszik vagy sem, attól még itthon is és Franciaországban is megünneplik, de legalábbis ebben az időszakban mindenhol hatalmas, faragott töklámpásokba, tök-, boszorkány-, szellem- és egyéb rémisztő vagy mulatságos figurákba, narancssárga és fekete gyertyákba, fekete macskás boszorkánykalapokba valamint pókhálós asztalterítőkbe botlunk.

 

A nyelvelsajátításhoz mindent fel tudunk használni, ami érdekli a gyerkőcöket, ezért jó alkalom a francia nyelv gyakorlására Halloween, vagyis a franciául éneklés, rémisztgetés, játszás és sütés-főzés!

Kezdjük is az énekekkel!

Az egyik kedvenc Halloweenes dalom, amit akár dramatizálhattok is halloween.jpg

egész kicsikkel is, vagyis elő is adhatjátok (mi így csináltuk a táborban)

nagyszülőknek, barátoknak, ha van kedvetek megtanulni!

 

Ezt a dalt énekelve-hallgatva meg végigkopogtatod a kisgyermeked testét, fejecskéjét és keresed az elbújt boszit.

Toc, toc, frappons à la porte
De toutes les maisons
Mais attention!
La vieille sorcière Grignotte
Se cache quelque part
Avec son chat noir.

Nez crochu, chapeau pointu,
Elle se cache,
Où? l'as-tu vue?
Chauve-souris et Mistigris,
C'est la ronde de la nuit.

Ha mesét kerestek Halloweennel kapcsolatban, azt is találhattok, vannak videók a témáról. Ha pedig esetleg könyvet kerestek a témában, itt találtok ötleteket.


Folytassuk a kézműveskedéssel! deguisement_sorciere2.jpg

Halloweenkor sokan szeretnek jelmezbe bújni. Ezen az oldalon vámpíros jelmez készítéséhez találtok ötletet, itt pedig a mini-boszorkányok jelmezét találhatjátok.

A következő honlapon baglyot tudtok készíteni a nagyobb gyermekeddel, miközben átismételhetitek a bagoly testrészeit (fej, test, láb, szem, csőr, szárny, toll..stb.), a színeket, a vágás-ragasztás-díszítés témakörét és minden mást, ami eszetekbe jut.

Aki ismeri a Pinterestet, az tudja, hogy rengeteg jó barkácsötlet található az oldalain, mindenféle témában, ezekből szemezgettem néhány könnyen elkészíthetőt: ezen az oldalon lufiból lehet tököt készíteni, itt meg múmia-mécsestartókat, itt meg a levegőben lebegő gyertyák készítését találod. A nagyon ügyes kezűek pedig akár egy félelmetes éjszakai mécsesfalut festhetnek az ünnepre! Amíg a nagyobbak ügyeskednek, addig a kicsik színezhetnek is, amihez ezen az oldalon is találtok letölthető oldalakat.

Most jöjjenek a játékos játékok! A nagyobb gyerekek szeretnek memóriajátékot játszani. Ezen és ezen az oldalon a Halloweenes változatot találod meg.

Mivel a fiammal jókat szoktunk bingózni, ezért összetettem egy Halloweenes bingót is. A 20 képet vágd ki, ha tudod, lamináld is le őket, majd keverjétek össze és egy kupacban fordítsátok lefelé őket. Vágjátok ki a táblákat is, ezeket is lelaminálhatod (4 játékosnak készítettem, de többet is összeállíthatsz). Húzzatok egyesével a képekből és akinek megvan az adott kép, az tegyen rá egy jelet vagy korongot a tábláján. Az nyer, akinek elsőnek lesz meg mind a 4 oszlopban vagy sorban jele vagy korongja.

A szokásos szókincsbővítő játékok közé tartozik a memóriajáték, a bingó (egy másik) és a dominó is, a kisebbeknek a finommotorika fejlesztésére egy Halloweennel kapcsolatos feladatokat tartalmazó füzetet ajánlok.

A nagyobbak kaphatnak szókeresés, puzzle, sudoku és számösszekötős feladatokat is.    

Végül irány a konyha! Ennyi szórakozás után már biztosan megéheztetek! ;) A konyhai eszközök szókincsének átismétlése mellett kezdjük a szokásos és hagyományos sütőtöklevessel (velouté de potiron), majd utána torkoskodhattok is. A sütőtökös krémleveshez először az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk olajban, majd a kockára vágott sütőtököt is hozzáadjuk és 5 percig pirítjuk. Utána felengedjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit, a kakukkfüvet, megsózzuk-borsozzuk. Mintegy 20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. Itt pedig egy halloweeni pudingreceptet (pouding) találtok. A vaníliapudingot a szokásos módon elkészítjük és egy részéhez zöld, másik részéhez narancssárga ételfestéket adunk, majd a színes pudingokat a már filccel megrajzolt, átlátszó poharakba töltjük.

Jó szórakozást!

Szólj hozzá!

Címkék: játék olvasás könyv dal francia mese videó beszélgetés színek ének számolás puzzle recept matematika dominó sudoku dalok jelmez mondóka memóriajáték barkácsolás bingó mondókák színezők Halloween Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr118797448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása