HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Ilyen volt a 2015. őszi franciás gyerektábor a Francia Intézetben

2015.11.15. 18:51 Mazzag Timea

Ha őszi szünet, akkor franciás gyerektábor! Már szeptember eleje óta gondolkodtam, hogy mi legyen a tábor témája és milyen játékokat játsszunk az öt nap folyamán. Az biztos volt, hogy a különböző kézműves, feladatlapos és egyéb játékokon kívül lesz zenés-éneklős foglalkozás is, a tábor végén pedig egy kis bemutató-előadás, hiszen ezt tavaly is élvezték a gyerekek és a szülők is, meg persze én is. Most is a  Francia Intézet egyik termében voltunk, a 42-esben, ahol szombatonként a gyerekfoglalkozásaimat tartom és amelynek a falai egyre inkább tele vannak a gyerekek munkáival, és most is lett egy gimnazista segítőm, Kirill. Ezeknek tudatában terveztem meg a végső programot és választottam ki végül a dalokat, amelyekre a péntek délutáni kis előadás felépült.

Hétfőn reggel kicsit izgatottan találkoztunk a gyerekekkel és szülőkkel a földszinten, innen mentünk fel a termünkbe, ahol a hét nagyobbik részét töltöttük. Idén is volt visszatérő gyerkőc, Dániel - öröm volt látni, hogy mennyit nőtt és fejlődött az elmúlt évben. A gyereksereg hamar összekovácsolódott: 4-8 évesek voltak, ugyanannyi fiú és lány, magyarok, köztük testvérek, Lulu és Letti, egy három nyelven beszélő kisleány, Nina, két franciát sosem hallott fiú, Dani és Zsozso, egy magyar-francia fiú, Léonard és egy angol kislány, Sadie, mind kedves, rendes és értelmes gyerek!

Minden reggel, amíg vártunk, hogy minden gyerek megérkezzen, azokkal, akik ott voltak, játszottunk és rajzoltunk. Kirill nagyon hamar belejött, kiváló érzékkel kezelte a gyerekeket és ha probléma akadt, nagyon jó érzékkel oldotta meg, a térdére ültette a kisgyereket és segített neki, együtt játszott vele. A reggeli, inkább feladatlapos-vágós-ragasztós-keresős-memóriajátékos első rész minden nap más-más téma körül forgott: hétfőn az évszakokkal játszottunk, kedden az őszi zöldségek-gyümölcsök voltak a középpontban, szerdán az időjárást jártuk körbe, csütörtökön az állatokkal foglalkoztunk és pénteken majdnem éttermet nyitottunk a sok megismert étellel.

10 óra után minden nap lementünk a Café Dumas-ba tízóraizni egyet. Utána ebédig kézműveskedtünk, mobilt fűztünk, tököt faragtunk, só-liszt-gyurmáztunk, levelekből állatképeket ragasztottunk, a díszleteket és étlapot készítettünk, majd újra a Café Dumas felé vettük utunkat egy finom, háromfogásos ebédre. Ezután következett a játszótér. Szerencsénkre a hét folyamán végig jó időnk volt, így minden délután kimehettünk egy kicsit mozogni, játszani a közeli játszótérre. Utána újult erővel folytattuk a munkát: elkezdtünk készülődni a pénteki előadásra. Az első három napon még mindenki megtanulta mindegyik dalt, majd elkezdtük beosztani a szerepeket és mindenki megtudta, hogy mi lesz: tavasz, nyár, ősz vagy tél. A következő napokban a foglalkozások ideje alatt gyakran, egyre gyakrabban csendültek fel a dalok. Egy idő után, észre sem véve, a gyerekek is elkezdték dúdolgatni, majd énekelni szöveggel, miközben barkácsoltak. Csütörtökön már a koreográfiát is megtanultuk, az apró fogásokat, ki mikor merre néz, ül-e vagy áll, énekel-e vagy hallgat. A gyerekek egyre lelkesebben vettek részt benne és már elkezdtek ötletelni is. Pénteken az utolsó simítások következtek, majd 16 óra után a szülők elkezdtek gyülekezni a terem előtt. Egy gyors főpróba és a gyerekek felsorakoztak a kezdésre.

Az előadás idén is kitűnően sikerült, a gyerekek remekeltek, a szülőknek és a Francia Intézet képviselőinek is nagyon tetszett, Kirillnek is, és persze, nekem is. Teljesen odáig voltam, hogy öt nap alatt milyen sok minden rájuk ragadt a játékok és éneklések alatt.

Milyen játékos feladatokat vettünk a héten...? Az őszi képek segítségével memóriajátékokat, helycserélős játékot és Kimet játszottunk (és ugyanígy, minden délelőtt az adott szókinccsel, az adott szókincset tartalmazó képekkel), az állatos képekkel szintén, valamint foglalkoztunk a kisebb-nagyobb és kevesebb-több témával is. A lottót talán mindenki ismeri (ha nem, akkor gyorsan ismerkedjetek vele, mert jó!), játszottunk dominót is, volt pörgettyű, szókereső és sudoku is.           

Végül, ami talán a legfontosabb, a fényképeket itt nézhetitek meg:

ŐSZI TÁBOR FÉNYKÉPEI 2015. október 26-30.

A pénteki előadás videói: első dal, második dal és harmadik dal

Szólj hozzá!

Címkék: játék dal időjárás videó ősz lottó ének tábor állatok dominó dalok mondóka fényképek memóriajáték barkácsolás mondókák pörgettyű színezők Francia Intézet Café Dumas szókeresés Institut Francais

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr28075968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása