HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Anyák Napja közeleg

2014.04.30. 12:01 Mazzag Timea

hktixijr.gif

Újabb alkalom a családi együttlétre, a közös játékra és örömteli pillanatokra: közeledik Anyák Napja!

Már az ókori görögök is megemlékeztek az édesanyákról: az istenek anyját, Rheát köszöntötték minden tavasszal, tiszteletére, és minden anya tiszteletére, ünnepségeket tartottak. Nálunk úgy alakult, hogy május első vasárnapján, idén május 4-én ünnepeljük az Anyák Napját, és már az édesanyákon kívül az ovikban és sulikban a nagymamákat is felköszöntik. A franciák május utolsó vasárnapján ünnepelnek, ha pedig egybe esne Pünkösddel, akkor eltolják június első vasárnapjára. Május elsejére egy másik ünnepük esik: "Le muguet du 1er mai" , vagyis azoknak az embereknek, akiket szeretnek, a franciák gyöngyvirágot ajándékoznak, hogy szerencsét hozzon nekik az évben.

Mit is csinálj Anyák Napján a gyerekekkel? Kicsit fura a helyzet, hiszen édesanyaként én mondjam meg, hogy a gyerek mivel ünnepeljen engem..? ..ne várjak meglepetést..? Ha még kicsi és nincs önálló ötlete, akkor ez is lehetséges. Ha már nagyobb, akkor úgy is szervezheted a foglalkozásokat, mintha a nagymamának készítenétek meglepetést !

A legkisebbekkel színezés közben tudsz beszélgetni :

  • Comment s’appelle ta maman? Ta grand-maman? Comment appeles-tu ta maman?
  • Comment est ta maman? Et ta grand-maman?
  • Que fait ta maman pendant la journée?
  • Qu'est-ce que tu aimes le plus de maman?
  • Qu'est-ce que ta maman aime? Quel est son repas, sa couleur, son animal... préféré?
  • Quel est le métier de ta maman?

 A nagyobbakkal már tudsz rajzolni és barkácsolni, lehet készíteni kis könyvecskét rajzokkal, tenyérlenyomatokkal, versekkel; lehet üdvözlőkártyát; lehet papírvirágot;  lehet ékszereket: karkötőt színes gombokból vagy virágos kitűzőt; lehet dekorgumiból kulcstartót; lehet szív alakú üzenőfalat; lehet fényképtartót; lehet saját készítésű szappant... a határ a végtelen!

A már meglévő kártyákat, memóriajátékokat,egyéb könyveket és eszközöket most is előveheted és hasznosíthatod: a napi rutint elmondhatjátok vagy elbábozhatjátok anyával vagy nagymamával kapcsolatban (anya reggel felkel, reggelit készít, elmegy dolgozni...stb.), az ellentéteket (alacsony-magas, kövér-sovány, szőke-barna stb.) gyakorolhatjátok, amikor anyáról és nagymamiról beszélgettek, a szeretem-nem szeretem kifejezéseket is használhatjátok, amikor arról beszélgettek, hogy anya és mama miket szeretnek (itt a kedvenc ételén, ruháján, könyvén, színén, sportján kívül kitérhetsz a viselkedésére is ;) ), beszélgethettek a munkádról és hogy a nők hol szoktak dolgozni stb.

A konyhában is folytathatjátok a fecsegést, ha mondjuk saját készítésű desszertet is akartok vinni nagymamának ajándékba.

Végül egy kis vers, amit még a legkisebbek is meg tudnak tanulni:

Chère maman je t’offre une fleur

Pour que tous les jours réchauffent ton cœur!

Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: francia beszélgetés ötletek foglalkozások barkácsolás ellentétek színezők Anyák Napja

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr956099421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása