HTML

Magyar  Français

kereses_head.png


cimkek_head.png

AKG (1) állatok (6) Anyák Napja (2) Asterix az olimpián (1) baba-mama (2) Bálint-nap (2) barkácsolás (24) beszélgetés (4) bingó (8) Bûche de Noël (1) Café Dumas (6) Câlinou (11) chasse aux oeufs (1) chasse au trésor (2) CP (1) dal (19) dalok (36) dinoszauruszok (1) dobble (1) dominó (3) Dzsungel könyve (1) ellentétek (1) első osztály (1) email (1) ének (33) Épiphanie (2) Facebook (1) farsang (1) fényképek (11) film (13) foglalkozások (31) fonetika (1) francia (40) franciatanárok (2) Francia Intézet (24) Francia Iskola (2) galette (2) Gyöngyvirág Ünnepe (1) gyümölcsök (1) Halloween (5) honlapok (2) Húshagyó kedd (2) húsvét (5) időjárás (1) Institut Francais (21) írás (2) játék (23) játszótér (5) jelmez (1) kapcsolat (1) Karácsony (4) kincsvadászat (3) könyv (2) körjáték (6) lottó (3) magyar (1) Mardi gras (2) matematika (5) memóriajáték (6) mese (13) Meska (1) mondóka (32) mondókák (23) nyár (5) nyári tábor (3) Nyílt Nap (1) olimpia (1) olvasás (7) ősz (3) ötletek (10) Pinterest (3) pörgettyű (1) puzzle (4) rádió (2) rajzfilm (4) recept (10) Saint Valentin (1) sport (1) sudoku (2) Szamóca kiskertész-tanoda (1) számolás (2) színek (3) színezők (12) szókeresés (3) szülő-babysitter találkozó (1) tábor (13) társasjáték (9) Tatou le matou (1) tavasz (4) tél (2) testrészek (4) továbbképzés (1) TV (1) TV5 Monde (1) újév (4) ünnepek (13) Valentin-nap (2) Vármúzeum (1) videó (6) Vízkereszt (3) Címkefelhő


archivum_head.png


feedek_head.png

Franciás Halloween-gyerektábor a Francia Intézetben

2014.11.02. 22:36 Mazzag Timea

http://i.ytimg.com/vi/VQbw4k8gKto/mqdefault.jpg

Még a nyári gyerektáborunk után határoztuk el Estelle-lel, hogy ősszel, az őszi szünetben megismételjük a tábort, természetesen más témával. A tábor lehetséges időpontja rögtön meg is adta, hogy mi legyen a fő motívum: Halloween.

Hetekig gondolkodtunk a különböző programokon, Estelle ötlete volt, hogy a különböző kézműves, feladatlapos és egyéb játékokon kívül legyen zenés-táncos foglalkozás is, a tábor végén pedig egy kis bemutató. A helyszínen is változtatni kellett, hiszen a magánovi, ahol nyáron voltunk, az őszi szünetben is tele volt, így oda most nem mehettünk. Keresgéltünk és végül a Francia Intézet befogadott és felkarolt minket. Az idő telt, folyamatosan gyűltek a jelentkezések, a résztvevők, alakult a program, aztán a tábor kezdete előtt egy héttel kiderült, hogy egyedül kell végigvinnem és gimnazista segítőim lesznek. Ezeknek tudatában terveztem meg a végső programot és választottam ki végül a Halloween-dalt, amelyre az előadás felépült.

Hétfőn reggel a Francia Intézet 3. emeletén Ramóna, a segítőm és én, találkoztunk a gyerekekkel és szülőkkel, innen mentünk fel a termünkbe, ahol a hét nagyobbik részét töltöttük. Emlékszem, ahogy folyamatosan gyűltünk, először Ádámék érkeztek meg, majd Milán, aztán Kristóf és a többiek is sorban: Réka és Ricsi, Panni, Martin, Kamilla, Sarah és Dániel. A gyereksereg nagyon vegyes volt, 5 évestől 11 évesig, 6 fiú és 4 lány, magyarok és magyar-franciák, szóval pedagógiai kihívás volt őket csapattá kovácsolni! Hiszen teljesen más érdekel egy ovist, egy már olvasni-írni tudó kisiskolást és más egy 10-11 éves kiskamaszt, akit már kezd érdekelni a másik nem... ehhez hozzájöttek még a nagyon eltérő személyiségek... hát voltak meleg pillanatok! De megoldottuk és a hét végére összeértek, összecsiszolódtak és remélem, hogy sok tapasztalattal és tudással gazdagodtak.

Minden reggel, amíg vártunk, hogy minden gyerek megérkezzen, azokkal, akik ott voltak felírtuk és felrajzoltuk a táblára a Halloweennel kapcsolatos szavakat, kifejezéseket. A reggeli, inkább feladatlapos-vágós-ragasztós-keresős-memóriajátékos első rész után minden nap lementünk a Café Dumas-ba tízóraizni egyet. Utána ebédig kézműveskedtünk, maszkot készítettünk, festettük az előadás hátterét, feldíszítettük a termünket papírból kivágott tökökkel, boszorkányokkal, vámpírokkal, kígyókkal-békákkal, bármivel, ami a gyerekeknek tetszett és témába vágott. Délben Rami elköszönt tőlünk, mi meg mentünk kezet mosni. A háromfogásos ebédet szintén a Café Dumas-ban költöttük el, majd utána következett a játszótér, ahová már a délutános segítőm, Flóra kísért el minket. Szerencsénkre végig jó időnk volt, így minden délután kimehettünk egy kicsit mozogni, játszani a közeli játszótérre. Utána újult erővel folytattuk a munkát: elkezdtünk készülődni a pénteki előadásra. Az első napon csak egyszer hallgattuk meg a Halloween-dalt, megnéztük a szöveget, de a következő napokban a foglalkozások ideje alatt gyakran, egyre gyakrabban. Egy idő után, észre sem véve, a gyerekek is elkezdték dúdolgatni, majd énekelni szöveggel, miközben barkácsoltak. Bár én másképp osztottam volna be a szerepeket, de végül sikerült közös egyezségre jutni és mindenki megtudta, hogy mi lesz: boszorkány, szellem vagy vámpír. Szerdán délután már a színházterembe is bementünk és csoportonként elkezdtük a gyakorlást. Csütörtökön már a koreográfiát is megtanultuk, az apró fogásokat, ki mikor merre néz, ül-e vagy áll, énekel-e vagy hallgat. A kezdeti ellenállás után egyre lelkesebben vettek részt benne és már elkezdtek ötletelni is. Mivel gyorsnak bizonyult az eredeti dal, ezért lelassítottam számítógéppel, amitől kissé mélyebb lett a hangszín, de így legalább jobban tudtak énekelni és mozogni rá a gyerekek. Pénteken az utolsó simítások következtek, befejeztük a maszkokat és elkészítettük a jelmezeket, akinek kellett, az előadás előtt kifestettük a gyerekek arcát és már el is jött a 16 óra. A szülők már vártak bennünket a színházterem előtt. Egy gyors jelmezes főpróba és a gyerekek felsorakoztak a színfalak mögött - szinte csendben voltak, ami igen meglepő volt számomra az egész heti élénk zsivaj után... Az előadás kitűnően sikerült, a gyerekek remekeltek, a szülőknek és a Francia Intézet képviselőinek is nagyon tetszett, Raminak és Flórának is, sőt, egy volt tanítványomnak is, Paminak, akivel a Centre d'Études-ben összetalálkoztam.

Milyen játékos feladatokat vettünk a héten...? A szokásos memóriajáték és bingó után meghallgatták Halloween kialakulását, eredetét. Játszottunk dominót is, kaptak a kisebbek a finommotorika fejlesztésére egy Halloweennel kapcsolatos feladatokat tartalmazó füzetet is (ami a nagyobbaknak is megtetszett és ők is kértek belőle..), a nagyobbak kaptak mondatkiegészítős feladatokat, volt szókeresés, labirintus, puzzle, sudoku és számösszekötős feladat is. Ezen kívül játszottuk a szóismétlős memóriajátékot és a helycserélős körjátékot is, hogy minél változatosabb módon tanuljuk meg a szókincset.

Végül a fényképeket itt nézhetitek meg:

ŐSZI TÁBOR FÉNYKÉPEI 2014. október 27-31.

a videókat pedig itt:

A pénteki próba

A pénteki előadás

Szólj hozzá!

Címkék: játék film francia mese ének tábor dominó testrészek memóriajáték barkácsolás bingó Halloween Francia Intézet szókeresés Institut Francais

A bejegyzés trackback címe:

https://timkakuckoja.blog.hu/api/trackback/id/tr56856051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása